Werkt aan de Verbeelding

Werkwijze

Bij een 3D visualisatie gaat het er niet alleen om een mooi plaatje te presenteren. Het is vooral belangrijk dat de visualisatie beantwoord aan het doel.

Daarom zal AVision altijd eerst samen met een opdrachtgever overleggen:

  • waarvoor 

    de visualisatie gebruikt gaat worden,

  • wat de belangrijkste boodschap of het doel van de visualisatie is,
  • welke techniek(en) hiervoor het beste kunnen worden ingezet.

HeinzGalinskiSchoolAVision_productpresentatie-257x300

Voor het visualiseren van een onderwerp is er een ruime keuze aan technieken en mogelijkheden. Het is sterk afhankelijk van het te bereiken doel welke (combinatie van) methoden het meest geschikt is. Ook het beschikbare budget speelt natuurlijk een grote rol. De visualisaties van AVision komen dan ook altijd tot stand in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en krijgt u altijd een visualisatie die precies voldoet aan uw verwachtingen.

 

Still of Artist Impression

Als een onderwerp met één (of enkele) gezichtspunten kan worden verbeeld dan is de enkele visual of still een uitstekend middel. Er wordt alle aandacht besteed aan een optimaal perspectief en belichting waardoor de gewenste uitstraling van het beeld goed tot zijn recht komt.
Op basis van aangeleverde schetsen, tekeningen of omschrijvingen wordt een virtueel model van het onderwerp in de computer opgebouwd met behulp van grafische 3D ontwerp en modelleer software. Met het draadmodel kan het meest geschikte standpunt en perspectief worden bepaald. Het 3D model wordt op het afgesproken detailniveau gebracht en voorzien van texturen en materialen. Een correcte belichting is een zeer belangrijk aspect van een goede visualisatie. De juiste belichting en schaduwwerking bepalen de sfeer en het realiteitsniveau van de afbeelding. Het plaatsen van omgevingsobjecten, planten, bomen en eventueel mensen maken het plaatje compleet. De afbeeldingen worden aangeleverd in een formaat dat is afgestemd op bijvoorbeeld drukwerk of publicatie via het Internet.

SliderWoonkamer

Video

Bij onderwerpen die een groter gebied bestrijken, een bepaald proces beschrijven of waarbij een beperkt aantal standpunten niet voldoen is een (video) animatie het aangewezen medium voor de visualisatie. Hierbij wordt net als bij de still een 3D model gemaakt maar nu wordt er ook een camerapad gedefinieerd om alle facetten van het onderwerp goed in beeld te brengen. Niet alleen de camera maar ook alle andere onderdelen van het 3D model kunnen ‘in beweging’ gezet worden. Hierdoor wordt het mogelijk ook de dynamiek van het onderwerp of een proces te visualiseren. Eventueel samen met bijpassende muziek of geluidseffecten ontstaat een levendig beeld met een enorme impact.

Virtual Reality

Als een vastgelegd camerapad geen recht doet aan het onderwerp dan is een Virtual Reality visualisatie een uitstekend middel. Hierbij is men niet gebonden aan vooraf aangemaakte standpunten maar heeft men volledige vrijheid om zich door het 3D model te bewegen. Voor een Virtual Reality toepassing wordt het 3D model omgezet naar een computerprogramma waarmee het mogelijk is het model real-time aan te sturen met de muis, toetsenbord of een andere bediening. Behalve dat de gebruiker zichzelf door het model stuurt kunnen hierbij ook  andere objecten zich verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker de indruk krijgt dat hij of zij zich ‘in’ het model bevindt. Dankzij de processorkracht van de huidige computers is real-time Virtual Reality op elk platform te realiseren; ook op tablets en mobiele telefoons.